Itt a nyár, kezdődhet a grill szezon!
A várva-várt jó idő betoppant, nem is akármekkora hévvel. Így a grill serpenyő fedővel vagy éppen a grill lap/tárcsa is előkerülhet a kamrából, a szekrény aljáról, hogy orrokig hatolhassanak a közös sütögetésre hívó illatok.
Na de mi van akkor, ha történetesen egyetlen alkalmas eszköz sem pihen a készletében? Hagyja az egész grillszezont másra? Legfeljebb majd, ha a szél úgy fúj, érezni fogja a szomszédok „lelkesedését”? Nem, még jó, hogy nem! Pánikra semmi ok, jöhet a nézelődés és a beszerzés. Aztán pedig senki sem szabhat határt a grillezés, amúgy nemcsak nyáron élvezhető élményének.
A Grill serpenyő fedővel sokkal többet nyújt annál, mint ami első pillantásra látszik!
Sokan vélekednek úgy, hogy a grillezés szabadtéri foglalatosság. Így aztán csak azoknak a szerencséseknek a privilégiuma, akik rendelkeznek saját kerttel vagy minimum terasszal. Ahol beindulhat a főzés, és szállhatnak a mennyei illatok. Ez azonban téves elképzelés, hiszen korántsem udvar függvénye a grillfogások remekelése. Természetesen hangulatos kint a szabadban hódolni a gasztronómia örömeinek, de ugyanez a lelkesedés megélhető a konyha négy fala között is. Az ideális terepre vonatkozó elvárások tehát legfeljebb csak kifogások. Akkor mi a következő lépés? Gyakran felmerülő ellenérv, hogy persze nagyszerű a grill serpenyő fedővel és ugyanúgy a grill lap vagy grill tárcsa is, de igazán nem megtérülő beruházás a beszerzésük. Merthogy semmi másra nem alkalmasak a grillezésen kívül, ami meg amúgy is szezonális kulináris élmény csupán.
Tény és való, hogy mi is a nyárral összefüggésben harangoztuk be a témát. Mert óhatatlanul megnövekszik ebben az időben a grillezők száma. De maga a grillétel egy cseppet sem évszakhoz kötött. Egyébként az egyik legbeszédesebb példa a lángos, ami nem nevezhető nyári eledelnek, hiszen kifejezetten „nehéz” étek. Ettől függetlenül azonban a strandok kínálatából egész egyszerűen nem hiányozhat. A grillezés nyomán megszülető fogások télen pontosan ugyanannyira ízletesek, mint nyáron. Alapanyag is bőven akad a hűvösebb hónapokban. Lehet, hogy friss zöldség olyan nagy mennyiségben nem áll a rendelkezésre, de a hús, a szalonna meg a kolbász az év minden napján megvásárolhatóak, a különböző grillsajtokkal egyetemben. A fentiekből egyértelműen kiderül, hogy a szezonalitás, ideiglenesség gondolata is felejtős, és nem több terelésnél. A grillezés mindennek tetejében egészséges gasztronómiai eljárás, hiszen a prémiumminőségű eszközöknek hála, sokszor még olajra sincsen szükség a sikerhez. Ezzel pedig meg is érkeztünk a lényeghez: a grillezés optimális kellékeihez.
A grill serpenyő fedővel olyan mondhatni „Jolly Joker” a témában, ami kihagyhatatlan. Általa számtalan nem mindennapi fogás készíthető, túl a grillezés hagyományos ötleteinek világán. A kezelése egyszerű, a benne megszülető végeredmény pedig nagyszerű. Kellhet ennél több az elégedettséghez? Nos igen, azért akad még pár lényeges kitétel. Például nem mellékes a méret. Több paraméterű modell közül is válogathat, szóval nincs hiány a választék terén. Érdemes alaposan átgondolni, hogy melyik az a nagyság, ami a leginkább megfelel az egyéni feltételeinek. Ezen az aprócskának tűnő banánhéjon fájdalmasan el lehet csúszni, úgyhogy ildomos a választásra némi időt, energiát szentelni. Minél nagyobb kihasználtságot biztosít az adott termék, annál jobb. A prémiumminőség tetten érhető egyrészt az alapanyagok felhasználásában, másrészt a kivitel milyenségében. Ahhoz, hogy a grillezés örömteli sütögetésből ne alakuljon át horrorisztikus élménnyé, elengedhetetlen az optimális bevonat előnyben részesítése. Hiszen a tapadásmentes felület önmagában képes borítékolni a fogások ízletességét. Miközben az odakozmálás veszélyét el is felejtheti.
Mi jellemző a grill lap, grill tárcsa tisztítására?
A grill serpenyő fedővel is bátran egy kalap alá vehető a lappal, tárcsával, ha a mosogatásé, tisztán tartásé a főszerep. Ez az egyik legkényesebb részlet. Valószínűleg, ha szavazást indítanánk arról, hogy ki szereti a mosogatást, akkor viszonylag kevesen voksolnának szívből arra, hogy ők bizony igen. Amik azonban az egész feladatkört meg tudják keseríteni, azok a letapadó, leragadó, odakozmáló ételmaradékok. Jöhet az áztatás, meg a reménykedés abban, hogy majdcsak felázik a megmozdíthatatlan étek. A levakarás erőszakkal nem játszik, lévén a bevonat sérülése odáig vezethet, hogy az eszköz használhatatlanná válik. Aztán, ha eltelt néhány óra, akkor kezdődhet a módszeres, ugyanakkor kellően kíméletes sikálás. A különböző mosószerek bevetése sem hagyható ki persze.
Nem is részletezzük tovább. A jó hír az, a fenti rémképek után, hogy a prémiumminőség egyet jelent a könnyű tisztítással. Hiszen a tapadásmentes felületen nem ragadnak le az ételek. Ha pedig mégis maradna a serpenyő belsejében vagy a lapon némi maradék, azok sokszor leöblítéssel eltávolíthatóak. Dörzsölő szivacsra, ki tudja milyen erősségű kefére és elkeseredett elszánásra ezer százalékosan nincs szükség akkor, amikor a beszerzést minőségi alapelvek irányítják. Ezek után nincs más hátra, mint előre: Az ízletes, finom falatok remekelése, tálalása és élvezete.